Thursday, September 10, 2009

Kapal Terbang Terbesar & Tercanggih (A380)



Bila dah tulis tentang Bangunan Tertinggi terus aku nyer Pelawat bertambah hahaha.. Nampaknya ramai pembaca kat luar suke kot aku tulis tentang tentang bende yang menarik macam tu. Oklah aku nak tulis tentang Kapal terbang plak K.

Ramai suka naik kapal terbang. Aku pun suka naik tapi yang tak best nya walaupun dan naik flight 8 kali suasananya tak best lansung sebab naik economy class. Bersesak sesak menahan nafas sebab tempat duduk yang sempit. Kaki plak rasa kejang sebab ruang nya macam dalam tin sardin. Yerlah semua nak untung so buat tempat duduk pun susunannya alahai. Seolah semua orang badan kanak2 jer. Kadang kadang aku rasa few low cost carrier ini motonya patut ditukar kepada KIdz can fly now... hahaha.. Oklah nak buat mcm mana sebab poket tak la besar kalau besar aku nak naik kapal terbang yang paling canggih sekarang nie iaitu AIRBUS 380.

Fuyoo best bangat kapal terbang nie. Aku tak nak la merapu rapu dalam blog nie nak terus letak gambar biar hangpa semua terliur tengok. Isi blog nie jugak aku tujukan kepada En. Izzo aku tau dia mesti suka topik yang aku tulis nie. Dengan ucapan bila nak bawak aku g cameron highlands plak hahahaha...

Kalau korang nak tahu Singapore Airlines telah membeli Airbus 380 dan tiba di singapore pada 15 Oct 2007 dan sebelum itu gelaran Kapal terbang terbesar di pegang oleh Boeing 747 selama 37 tahun dan digantikan dengan Airbus 380.

Jum kita tengok Kapal terbang ni dari luar sampai dalam. Macam macam ado:

Ada 2 tingkat kapal terbang nie ia nya boleh memuatkan 525 orang dalam 3 kelas tetapi sekiranya disusun dalam ekonomi class boleh memuatkan orang seramai 852 orang

Info:
Role Airliner
Manufacturer Airbus
First flight 27 April 2005
Introduced 25 October 2007 with Singapore Airlines
Primary users Singapore Airlines
Emirates
Qantas
Produced 2004 – present
Number built 35 as of July 2009[1]
Unit cost US$ 317.2 - 337.5 million[2]


Keratan Rentas Airbus 380

Class Ekonomi ~ best gak ruangan kaki yang besar. (Tak naik lagi tapi aku dapat rasa kaki aku lega)

Hmm~ Lena la mcm nie tak sempat nak mengutuk kapal terbang lain hahaha..

Business Class~ Kelassss~~~~~~~~~

Business class

First Class 1



First class 2~Gilo best nya

Captain Robert Ting bersama dengan A380 Singapore Airlines~

First Time mendarat Di Changi Airport pada 15 Oct 2007.

Dah sampai

Tengah lalu Flyover Bridge kat Changi Airport

Kalau hangpa semua rajin tengok National Geographic /Discovery Channel akan ada pasal Airbus 380 nie.

Pas tu kan ade yang best tau ade beberapa syarikat yang plan nak buat design untuk A380 nie untuk orang orang yang terlampau kaya (zillionaires). Nak tengok tak design diaorang. Jum tengok tapi belum jadi kenyataan lagi yer gambar kat bawah nie:~

Design Layout

Bar

Tempat rehat

Tempat rehat lagi

Tempat tido! Gilo best nya

Makan

Ok amacam kali ni nyer blog ok tak? Best giler kan kalau dapat naik kapal terbang mcam nie tapi kalau setakat pi Penang, Singapore dan Kelantan tak yah la nak naik kapal terbang mcm nie baru masuk toilet keluar dah sampai kan? huhuhuhuh ~

7 comments:

irwan said...

aku teringat citer 'final destination 1'. ada sedikit 4bia kat situ....isk...isk...isk....

irwan said...

Alhamdulillah, kawan aku nih sangat berjaya dalam bidangnya sekarang...Pengganti ko kat tmpt lama dulu adalah Rusha Event. Wei, ko takde ruangan gossip ke beb?

IZZO said...

punca nama aku?
Kau nak terbang ke Cameron Highlands naik A380 ke?

Gambar 1st Class tu sepatutnya "Suite" for SQ.
EK bakal memiliki A380 paling banyak di dunia. MH only 6 itupun 2011 baru dapat.

Bagi aku, A380 tetap hodoh.

Baby said...

waaa.. bru tau abg nan ade blog... huhu..

A380..dari luar nampak x lawa... x sangka dalam dia meletopsz... kalau untuk perjalanan jauh oke la naik... hmmm.. wishing MAS cepat2 beli itu pesawat.. nnt mao try...

nurul said...

wahh...memg best gler...patut lah cite2 nak jadi engineer aircraft ni membara sangat...memg meletop lah design airbus tu..beso gler...mamg syok....lau lah jurutera malaysia mampu cipta airbus mcm tu memg harum nmer ngre..

MindaMalay said...

Actually kapal terbang terbesar still dipegang oleh Antonov An-225

Haikal Blog said...

Sekarang mas airline pung akn terima banyak....baru2 noe dh trima 2 buti...pahtu yg lain x tau la pulak..