Friday, April 16, 2010

Aptera 2e (kereta abad ini!)


Wow~ bila terbaca tentang kewujudan kereta ini nampak sangat aerodinamik, Kagum aku sekejap. Aku memang suke kereta unik macam nie. Sekali imbas ingatkan kapal terbang tapi rupanya kereta buatan US.Kalau korang nak tahu kereta ni menunggu suntikan modal untuk di keluarkan secara besar besaran. Company yang buat kereta ini memerlukan geran sekurang kurangnya USD 184 Juta dari Advanced Technology Vehicles Manufacturing untuk dimajukan secara komersil.

Yang bestnya kereta ni bertayar 3 dan berkapasiti 200 mpg-plus 2e. Kereta ini kat US diklasifikasi kan sebagai motorsikal! ianya dilengkapi peralatan General Electric dan Borg Warner dengan lithium-ion nano-phosphate battery dari 123 Systems. Beratnya pula ialah 1800-lb. composite-bodied 2e, 110-horsepower, 232 lb.-ft. Sistem pemacuan elektriknya pula boleh mencecah of 100 batu dan memerlukan sesi cas bateri selama 6 hingga 11 jam. Kelajuannya boleh mencecah 60 mph dalam masa 9.0 saat! amacam hebat tak?

Anyway memang gempak kan! Kalau ade kereta nie kat Malaysia stesten minyak boleh lingkup la sebab kereta nie tak pakai petrol hehehe... Yang bestnya kereta ni boleh memuatkan dua orang dan boleh menyimpan peralatan Golf yer... Jum kalau tak caya kita tengok gambar nya!

Ruang dalam "Pemanduan ibarat sedan..hehehe"

Papan meter elektronik~sempoi dan simple patut kasi canteek sikit nie

Agak menarik design nya tapi kalau stereng tu tukar kecik sikit lagi cun kan?

Kerusi out.. patutnya design mcm gen 2 nyer kusyen hehehe kan kan?

Ruang penyimpanan superb kalau aku letak tilam penat drive leh tido! ahak!

Nice view from inside

Front designBack design


Upper design

Side design

No comments: