Monday, December 29, 2008

Lantera Timur~Dato Siti Nurhaliza



Kulit album Lantera Timur

This album will be released after Christmas 2008 in Malaysia, Singapore and Brunei and at a later time in Indonesia. This is Siti Nurhaliza's fourth traditional (ethnic comtemporary) album after Cindai, Sahmura and Sanggar Mustika. Engaging mostly well known composers in producing ethnic songs and a few new ones which give a nice mix to this album that has great potential to be one of the hit albums in the industry.

Siti Nurhaliza Productions (M) Sdn. Bhd. (SNP) produced this album with Suria Records (SRC) as the distributor featuring 11 songs for ethnic contemporary music lovers.


Album Info

Released: After 25th Dec, 2008

Genre: Ethnic Contemporary

Length: Nil

Label: Siti Nurhaliza Productions (M) Sdn. Bhd.

Producer(s): Johari Teh, Johan Nawawi, Katon Bagaskara, M.Nasir, Khairil Johari Johar, Adnan Abu Hassan, Khairil Johari Johar, Zul Mahat, S.Atan, Fauzi Marzuki, Pak Ngah.

Track Listing

"Di Kayangan Kita" Johari Teh, Keon | Lyrics

"Bintang Malam" Johan Nawawi, Amran Omar | Lyrics

"Cinta Ini" Katon Bagaskara | Lyrics

"Ada Masa Mata" M. Nasir, Ad Samad | Lyrics

"Bulan Yang Mesra" Khairil Johari Johar, Zubir Ali | Lyrics

"Seloka Budi" Adnan Abu Hassan, Azam Dungun | Lyrics

"Rasa Antara Kita" Khairil Johari Johar, Zubir Ali | Lyrics

"Senyum Minang Manis" Zul Mahat, Abot | Lyrics

"Joget Menanti Kasih" S.Atan, Habsah Hassan | Lyrics

"Di Taman Teman" Fauzi Marzuki, Hairul Anuar Harun | Lyrics

"Jelmakanlah Ayumu" Pak Ngah | Lyric

(Maklumat dipetik daripada www.SitiZone.Com). Sila Layari laman web sitizone.com untuk maklumat siti

Review:

Cinta ini-Katon bagaskara

Setakat nie aku suke lagu "cinta ini" daripada katon bagaskara.
Lirik yang puitis di samping lagu yang catchy pada chorus nya.

Susunan muzik lagu ini kemas dan sedap didengar. Lagu ini dijangka hits. Dengar dua kali dah suka. Kalau tak tahu siapa yang cipta tentu ingat lagu ni Pak Ngah yang tulis tapi sebenarnya katon dari Indonesia. Bravo lagu ni aku bagi 4 Bintang*.

Dikayangan Kita- Johari teh

Lagu nie Johari teh yang buat. what can i say.. Sedap dan muzik nya macam ala2 zapin. Suara Siti pun best. Tapi mcm lagu sedih jer. Cuma tak tahu aku nak beza kan chorus dalam lagu nie. Kalau ade ghazal yang banyak sure best campur ngn seruling. 3.5 for this song.

Bintang Malam-Johan Nawawi

Adunan chinese song sebab permulaan aku dengar ade unsur2 element chinese tradisional punya muzik. Agak kreatif lagu nie sebab diadun dengan muzik melayu. Cuma suara siti macam tenggelam dalam lagu nie.

Ada masa mata-M.Nasir

Lagu ni mcm lagu kaum asli. Aku pun tak sure lagu ni ade element orang asli atau tak? tapi kena dengar dan nilai sendiri. Lagu nie bagi aku biasa. Tapi aku suke suara siti dalam lagu nie best mcm cute je suara dia dalam lagu nie.


Seloka Budi-Adnan Abu Hassan

Lagu ni daripada adnan abu hassan. Lagu ni agak rancak. Element seloka song. Ade satu part siti menyanyi ala2 lagu hindi bile time lenggok. Bila dengar mcm lagu hindustan plak. 3.5 Bintang

Rasa Antara Kita berdua-Khairil Johari

Lagu nie pun aku suke. Orang kata easy listening. Muzik nya pun ceria. 2 Lagu dari Kharil Johari. Susunan muzik aku suke. Siapa tak kenal Khairil Johari kan. Anyway lagu nie best.

Jelmakanlah ayumu-Pak Ngah

Lagu nie start2 dah laju. Aku tak leh nak dengar apa yang dinyanyikan Siti. Muzik best cuma macam laju sangat. Susah nak faham. Mcm okestra. Banyak adunan muzik. Trompet dalam lagu ni sangat jelas. Seruling ade, drum ade. Bak kata Astro macam2 ada dalam lagu nie.


Di Taman Teman-Fauzi Marzuki

Best! Start2 dah best. Suara Siti dalam lagu nie superb!! Aku bagi 4.5 Bintang untuk lagu nie.
Adunan muzik simple ade unsur2 arab. Tahniah yer.

Joget Menanti Kasih-S.Atan

Best! Lagu joget yang besh-Teringat lagu Ya Maulai lagu nie. 4.5 Bintang

Untuk Album ni ramai yang tanya ok tak.. Bagi aku keseluruhan aku bagi 4 Bintang*. Anyway tak rugi beli. Bukan sebab aku peminat Siti aku suruh beli. Cuma aku tak suka orang suruh komen dengan album yang terdahulu. Yang dulu dulu la. Try to open your mind and support local artist okay.

2 comments:

awie ahmad said...

errmm.. mmg sedap2 lagu dlm ni.. mmg nak beli.. cuma ade gak la yg biasa2 jer... nape x best smua eh!!

Nan said...

Biasa la tu kan